Tonpraten Kneutergat 2016

Het tonpraten 2016 in Kneutergat, gehouden op 22 en 23 januari, was ook dit jaar weer zeer geslaagd. Een avond vol dubbelzinnigheid, humor, woordgrappen en traditie. Deze kenmerken zorgde er voor dat de zaal weer goed gevuld was met een positief en goedlachs publiek. De avond werd geopend met het bekend maken van een nieuwe carnavaleske prijs binnen het carnaval in Kneutergat, de Gerard Vorstenbosch Wisselbokaal. Na een moment van stilte mocht Prins Pelle met zijn gevolg het tonpraten officieel in gang zetten.

Tonpraters
“Het is pas een fist, als Tinus is gewist”. En mede daardoor was het goed dat Tinus de Gehaktballenkoning de avond opende. Zijn zelfgemaakte belofte was, evenals zijn zelfgemaakte gehaktballen, helemaal goed. Hij wist een prima opening te verzorgen waardoor de sfeer er al snel goed in zat. Verder wisten de volgende tonpraters de zaal deze sfeer goed vast te houden. Advocaat Do, de debuterende Thomas Boeve vanuit het jeugdtonpraten, wist ons nog mee te geven dat “ een goede advocaat linker is dan de rechter”. Slechts één van de vele rake grappen. De andere debutant vanuit het jeugdtonpraten, Bart van Kuijk jr., wist aan de rake grappen nog het element van geduld en stoïcijns kijken toe te voegen. Niet eenmaal vertrok zijn gezicht en niet eenmaal zette hij te vroeg in. Het bleek een gevaarlijk humoristische combinatie. Ook dit jaar waren de coryfeeën Mariélle Cales en Bart van Kuijk sr. weer aanwezig.  Daar waar Mariélle koos voor de sanitaire perikelen van ‘Toos van de Kakdoos’ nam Bart de rol aan van Kobus de jager die daarmee Cromvoirt prima op de kaart wist te zetten. Het lag immers “voorbij Den Bosch links”, maar niet te ver natuurlijk….

Sketches
De avond werd verder traditioneel ingevuld met sketches tussen de tonpraters door.  Actuele thema’s werden daarbij zeker niet geschuwd zo bleek bij sketchgroep ‘Danst nog wa’. Vol humor schetste zij een somber, en niet geheel hygiënisch, toekomstbeeld voor ouderen met alle bezuinigingen in de zorg. Sketchgroep ‘Hedde nog wa’ was vooral aan het ‘shinen’ op het podium terwijl zij een tweetal baby’s en een hond de humor aan het publiek lieten blootstellen. De derde sketchgroep ‘Un bietje van alles’ ging voor gezichtsbedrog. Met hun ‘restless legs’ lieten zij de zaal het onmogelijke geloven.

De avond werd zoals vanouds besloten met een spetterend einde waarin alle deelnemers en vrijwilligers op het podium in het zonnetje werden gezet. Bijzonder hierin was Johan Witlox die voor 26 deelnames uitvoerig bedankt werd. Het waren geslaagde avonden en het zou beide avonden nog lang onrustig blijven in Kneutergat…

Gepubliceerd in ‘t Lantaerntje editie januari 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.