Hartelijk welkom bij Serious Request

serious request

Let’s hear it for the babies! De hartenkreet van 3fm Serious Request, dé inzamelingsactie van het jaar. Inspelend op het ideale kerstgevoel wordt de goedhartige kant van het Nederlandse volk duidelijk op een manier waar niemand omheen kan. Maar tegelijkertijd laat dit programma zien hoe tweeledig wij Nederlanders zijn en dat de Nederlander evengoed harteloos kan zijn.

Wanneer je politieke peilingen bekijkt wil elke Nederland grandioos bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. De consensus is dat wanneer we het zelf minder goed hebben, we naar harte lust kunnen snijden in het budget voor ontwikkelingshulp. Al hebben mensen het in andere delen van de wereld nog zoveel slechter dan wij, eerst moet in Nederland alles hartelijk floreren om hier aandacht en moeite aan te besteden.

Echter, wanneer tegen het eind van het jaar 3fm’s Serious Request begint is niets ons te gek. Langs alle kanten proberen we geld in te zamelen voor een prachtig goed doel en hoe hoger het ingezamelde bedrag is, hoe blijer we hier van worden. De meest krankzinnige acties worden bedacht en haast elke Nederlander is op een of andere manier van harte bereid zijn steentje bij te dragen. Is het feit dat we er dan zelf tenminste een goed gevoel en vermaak bij hebben dan echt de enige rede dat de Nederlander diep in zijn hart kijkt en iets over heeft voor een ander?

Want wanneer dat zo is krijgen we Amerikaanse toestanden waarbij al het goede voor anderen wordt overgelaten aan liefdadigheidsinstanties maar waar zeer zeker ons belastinggeld niet aan besteed mag worden, ook al is een regering vaak meer bij machte om ontwikkelingshulp op de juiste manier op de juiste plaats te krijgen. Ik denk dat we als Nederlanders bewuster in ons hart moeten kijken door het hele jaar heen, dan enkel met Kerst en van deze persoonlijke kerstwens hoop ik dan ook van harte dat hij uitkomt.

3 gedachten over “Hartelijk welkom bij Serious Request”

  1. Zoals je al aangeeft; het moet entertainment zijn. Als de overheid geld geeft aan Verweggistan en mensen daar een mooie school van kunnen bouwen, dan weet de burger daar vaak maar vrij weinig van. Als we er al iets van weten, dan is het niet hip of flitsend genoeg.
    Misschien ligt daar ook wel een deel van het probleem; te weinig transparantie tussen de daadwerkelijke uitgaven en de behaalde doelen. Zou de burger meer geïnteresseerd zijn als de overheid meer spectaculaire mediashows zou maken van deze zaken? Het antwoord is waarschijnlijk “Ja”. Echter is dat niet de taak van de overheid, en de Tweede Kamer is al een mediacircus genoeg zonder al dit soort dingen.
    Al zou ik een Expeditie Robinson op leven en dood met de PVV in de hoofdrol best willen zien. Zijn ze allereerst aan de andere kant van de oceaan, het ruimt lekker op, betrekt de burger bij de goede doelen door middel van een media-evenement én het geld gaat naar een goed doel van keuze. Helaas voor de moslimlanden, dat dan weer wel…

  2. vergeet niet donaties gaan via rodenkruis.. maar alleen al de helft daar van gaat op aan salarissen van directie van het roden kruis 😉 die verdienen namelijk zelf 100k + per jaar.. dus je doneert eigenlijk voor hun salaris 😉 good job

  3. Tja vroeger hadden we dit soor dingen niet, toen was alles beter.
    Geen snelle internet acties, mobiele telefoon acties, sms mms watsapp noem maar op. Alles wat nu uit de kast getrokken wordt om het geld bij elkaar te krijgen!!!!!

    Toch hadden we wel t gevoelnet als nu dat we iets moesten doen met kerst.
    HET kerstgevoel moest aangewakkerd, worden we moesten wat doen met zijn alle.
    OOk wij moesten laten zien hoe goed we waren met de kerst.

    Alleen daar was maar weinig mogelijkheid toe.

    ALLEMAAL NAAR DE NACHTMIS IN DE KERK.

    Het was hypocriet om alles op te laten lopen naar die ene nachtmis misschien wel net als nu met serious request.
    Maar ja dat was beter dan elke week naar de kerk gaan, want wat daar van gekomen is weten we nu wel daar lopen nu nog genoeg slachtoffers van rond.

    In ieder geval maar hopen dat er niet te veel aan de strijkstok blijft hangen en dat er mensen gelukkiger van worden dan is deze kerst weer ingedekt.

    Op naar 2013.
    Kijken wanneer er voor de Nederlander geld ingezameld gaat worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.