Supermarkten open op eerste Kerstdag

Met veel plezier lees ik dagelijks online-kranten van een divers pluimage, met in het bijzonder de reacties welke onder aan dergelijke artikelen gegeven kunnen worden. Nu viel vandaag mijn oog op het bericht dat dit jaar 2 keer zo veel supermarkten de deuren open gooien op eerste kerstdag, dit in vergelijking met vorig jaar. Dat zou neerkomen op het openen van 4300 supermarkten in heel Nederland. Een trend volgens de uitgekozen trendwatchers. Volstrekt belachelijk volgens mij.

Kerst is één van de weinige momenten dat het gros van de mensen nog echt vrij is, los van het feit dat sommige het misschien niet heel erg vinden om te werken. Het is een momentje van tijd voor elkaar, tijd voor rust, tijd voor bezinning en misschien ook nog wel tijd voor gezelligheid. Een argument dat mensen het nu eenmaal makkelijk vinden om op eerste kerstdag nog wat boodschappen te doen, raakt natuurlijk kant nog wal. Dat had je op de dag voor Kerst, het weekend voor Kerst etc. ook nog wel kunnen doen. En er is natuurlijk geen mens overboord wanneer je een keertje een kleine boodschap niet hebt. Dit is overigens mijn algehele mening over het groteske aantal zondag openstellingen van winkels en supermarkten. Wanneer dit echt een probleem is, is het misschien een mooie gelegenheid om toch eens een deurbel bij de buren te laten rinkelen. Het is immers Kerst en mensen hebben best iets over voor anderen.

Mooie argumenten die vanuit de bevolking (lees: internetreacties) komen zijn bijvoorbeeld dat we in een vrij land leven en dat je dan vrij moet kunnen zijn in wanneer je boodschappen doet en wanneer je werkt. Al lijkt het mij toch een mate van dwang wanneer een manager van een (middel)groot concern in Nederland vindt dat zijn/haar filiaal op eerste kerstdag open moet zijn, dat er dan mensen moeten werken. Hij of zij zelf waarschijnlijk niet.
Ook lees je terug: “het is toch vrije markt, vraag en aanbod”. Dit is natuurlijk slechts deels waar. De grote concerns bepalen dergelijke zaken, de detailhandel kan hier onmogelijk tegen concurreren dus van een vrije markt met gelijke kansen is geenszins sprake. Dat we dus niet zitten de wachten op de veelal duurdere detailhandel is daarbij ook geen steekhoudend argument, gezien het feit dat daar kwaliteit veelal de boventoon voert. Het vlees van mijn plaatselijke slager en het brood van mijn plaatselijke bakker zijn beide lekkerder en verser dan dat uit supermarkten, tevens is de herkomst en kwaliteit bekend. Daar er in de vleesschappen van verscheidene supermarkten nog al eens fouten aan het licht zijn gekomen. En daarnaast, waar geen aanbod is, komt de vraag ook niet in beeld.

Tot slot nog het punt van traditie. Is eerste kerstdag niet een oeroude West-Europese traditie en dus ook een Nederlandse! Terwijl aan de ene kant geheel Nederland van grote schande spreekt wanneer een traditie rond 5 december een kleine wijziging zou kunnen krijgen voor de mensen die het feest niet vieren, wordt het kerstfeest voor alle mensen verloochent en weggehoond door eenieder die in de vraag voorziet. Want waar geen vraag is, komt ook geen aanbod. Fijne kerstdagen allemaal!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.